Bramboráky patří mezi nejoblíbenější pokrmy české kuchyně. Jsou křupavé, voňavé po majoránce a česneku a plné chuti. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo, příloha nebo rychlá svačina. Připravili jsme pro vás jednoduchý recept na bezlepkové bramboráky, které si zachovávají všechny typické vlastnosti tradičních bramboráků.
Co budete potřebovat:
- 750 g brambor typu C
- 50 ml mléka
- 100 g bezlepkové směsi Jizerky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička soli
- rostlinný olej na smažení
Postup:
1. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Necháme chvíli odstát a vymačkáme přebytečnou vodu, kterou slijeme. Přilijeme horké mléko a přisypeme Jizerku. Dochutíme nastrouhaným česnekem, majoránkou, kterou promneme mezi prsty, a solí. Těsto důkladně promícháme. Měli bychom získat mírně tekutější bramborové těstíčko.
2. Jednotlivé bramboráčky smažíme na vrstvě rozehřátého oleje na střední teplotě z obou stran dozlatova. Postačí zhruba 3 minuty z každé strany. Bramboráky se snažíme smažit co nejtenčí, aby se ve středu dobře propekli a po okrajích byly hezky křupavé. Podáváme ještě teplé například se zakysanou smetanou.
3. Pokud byste do bramboráků chtěli přidat více bílkovin, zaexperimentujte například s luštěninovými moukami a využijte je k zahuštění bramboráků. A o něco výživnější jídlo je na světě. Stejně tak můžete experimentovat s kořením.