Bezlepková dieta

Co je to bezlepková dieta?

Jedná se o dietu, ve které jsou ze stravy vyloučeny veškeré potraviny, ve kterých je obsažen lepek. Bezlepkovou dietu je potřeba držet v případě diagnostiky onemocnění celiakie, případě alergie na lepek. Zajímá vás jaký je rozdíl mezi celiakií, alergií na lepek a jaké jsou projevy těchto onemocnění? Přečtěte si článek Co je celiakie.

Lepek je protein, který se nachází v obilovinách jako je pšenice, oves, žito nebo špalda. Najdeme ho tak v široké škále běžných potravin. Pro lidi s celiakií konzumace těchto potravin způsobuje závažné zdravotní komplikace. Vzhledem k tomu, že je celiakie autoimunitním onemocněním, bezlepková dieta je proto doživotní. Více o lepku se dozvíte v našem článku zaměřeným na toto téma.

Bezlepková dieta a co jíst?

Bezlepková dieta znamená vyloučení všech potravin obsahujících lepek. Naštěstí dnes existuje široká nabídka alternativ, které umožňují pestrou a vyváženou stravu i při celiakii.

Místo běžných obilovin můžete sáhnout po kukuřičných, luštěninových, rýžových, jáhlových, quinoových, cizrnových, hrachových nebo čočkových produktech. Díky rostoucí nabídce bezlepkových potravin si snadno vybere každý, ať už hledáte základní suroviny, pečivo nebo hotová jídla.

Základem bezlepkové stravy jsou:

Z nápojů jsou povoleny:

 Z alkoholických nápojů je možné konzumovat víno, sekt a destiláty.

Mezi krajně nevhodné potraviny patří:

Při bezlepkové dietě je nutné zcela vyloučit potraviny obsahující lepek. Mezi ty nejproblematičtější patří:

  • Běžné pečivo a pekařské výrobky
  • Obilné produkty obsahující lepek (koláče, buchty, knedlíky, běžné těstoviny)
  • Jíška a zahuštěné omáčky
  • Dochucovadla (bujóny, sójová omáčka)
  • Sušenky a sladkosti obsahující lepek
  • Pivo
  • Rozpustná káva a některé druhy whiskey

Lepek se však může skrývat i v dalších potravinách, například v čokoládě, pudincích, limonádách, uzeninách, dochucovadlech, dresincích, jogurtech nebo dokonce v některých čajích. Proto je důležité vždy pečlivě číst složení na etiketách nebo se informovat u obsluhy.

Bezlepkové alternativy

Dnes už existuje mnoho bezlepkových variant běžných potravin, takže si můžete vychutnat své oblíbené pochoutky bez obav.

Začátky bezlepkové diety

Při zahájení diety je vhodné volit šetřící a protidráždivou stravu. Doporučuje se:

  • Upřednostnit netučná jídla
  • Omezit tuky
  • Vaření a dušení místo smažení
  • Koření a sůl lze používat téměř bez omezení

Množství lepku a bezpečné dávky

Tolerance lepku se u celiaků liší. Již dávka 100 mg denně může způsobit změny na sliznici tenkého střeva. Bezpečná hranice je považována za 20–50 mg lepku denně, zatímco běžná strava může obsahovat až 20 g lepku denně.

Jak si být jistý?

Při nákupu sledujte symbol přeškrtnutého klasu, který označuje bezlepkové produkty. Pokud máte podezření na celiakii, poraďte se se svým lékařem. Ten vám může doporučit testy, které onemocnění spolehlivě odhalí.

Gluten free isolated label icon. No wheat vector symbol for package of By  SmartStartStocker | TheHungryJPEG

Tipy na bezlepkové dobroty

Rádi byste si i při bezlepkové dietě dopřáli klasická oblíbená jídla a moučníky? Nebo chcete trochu obohatit svůj bezlepkový jídelníček? Přinášíme vám bezlepkové recepty, na kterých si pochutnáte a můžete si je připravit zcela bez výčitek.

Popup
kaseavlocky

Začněte den chutně a bez lepku! Sleva až 15 % na celou kategorii Bezlepkové kaše a vločky 🧡